piramida, ja sie zastanawiam nad samsungiem wave s8500
Co tak łupie kiedy buksują koła?
Zwiń
X
-
Co tak łupie kiedy buksują koła?
Czy wy też tak macie, że kiedy koła buksują na śniegu to coś łupie w okolicach przedniego koła? Słychać to bez względu na to czy ASR mam włączony czy wyłączony. Czasami nie ma tego odgłosu, a czasami jest - chyba w zależności od tego jaką częścią koło znajduje się na lodzie. Jest to dosyć głośny odgłos przypominający uderzanie, chrobotanie, gruchotanie. Takie "Rrrrub rrrub rrrub".
Auto kupiłem 3 lata temu i tak miało od momentu zakupu, więc nie wiem czy jest to normalna sprawa czy jakieś poważne powikłania powypadkowe lub podobne?
-
-
Użyteczne jak chcemy ruszyć a jedno koło znajduje się np na lodzie ale niestety nie można tego wyłączyć aby poszaleć na śniegu gdzieś na parkingu.
Wyłączenie ASR nie powoduje wyłączenia EDS tylko nie masz wtedy ograniczenia mocy i obrotów jak koła buksują.
To walenie powoduje pompa ABS ponieważ EDS w Skodzie działa poprzez przyhamowanie klockami hamulcowymi koła które obraca sie szybciej aby poprzez mechanizm różnicowy przenieść moc na koło które ma większą przyczepność.
Nawiązując do systemów Sokdy ciekawostka z wczoraj. Ruszałem pod lekką górkę przed garażem. Przednie koła zaczeły buksować jednocześnie (EDS sie nie załączył) ale autko przez chwilę stało w miejscu. Wywaliło od razu błąd ABS na szafie. Musiałem podpiąć VAG'a i skasować błedy o uszkodzeniu czujników ABS'u w obu tylnych kołach!
Komputer Skody zinterpretował tą sytuację jakby auto było w ruchu a z czujników tylnich nie było sygnałów o prędkości obrotowej tylnych kół.
Trochę ten ABS nie jest dopracowany aby przy buksowaniu przodu (w sumie zjawisko normalne w zimie i na lodzie) wywalało od razu jakieś tam błedy.Tomek
Komentarz
-
Komentarz